Kapetan Branimir Šoić dobitnik srebrne medalje na 20. državnom natjecanju brodomaketara

Od 8. do 17. rujna 2015. u edukacijsko-izložbenom prostoru Centra tehničke kulture Rijeka, Školjić 6, može se pogledati već tradicionalna ocjenska izložba maketa brodova. Pokroviteljica je Predsjednica Republike Hrvatske.

Kako ističe urednica kataloga, Olivera Stanić, razlučivanjem najboljih brodomaketara prema pravilima za ocjenjivanje nacionalnih razreda osigurano je osmišljeno i utemeljeno vrednovanje naprednijega brodomaketarstva te su tako ostvareni standardi koji potiču i promoviraju istraživanje i gradnju maketa hrvatskih brodova i brodica. Posebna je pozornost usmjerena na dokumentiranje i istraživački rad. Natjecatelji uz nacrte prilažu dokumentaciju iz koje je vidljiv izvor, način izrade nacrta i makete.

Posebno nas veseli činjenica što je član Bratovštine sv. Nikole, kapetan Branimir Šoić, dobitnik srebrne medalje za maketu kultnog broda Pomorske škole Bakar, Vile Velebite, koju je izradio na temelju vrlo oskudne dokumentacije o gradnji. Prema ocjeni publike to je ujedno najljepša maketa.

Vila Velebita sagrađena je u brodogradilištu Howaldswerku u Kielu, građena je posebno za školsku namjenu i 1908. zamijenila je Margitu te su do 1941. mnogi naraštaji na njoj stjecali pomorske vještine. Tada su je zaplijenili Talijani, u toku rata je i potopljena.