O nama

Vridno oni vazda brodovaše, u mornarstvu nikom mesta daše
(Jakov Randić)

Tako u svojoj pjesmi 1842. piše kostrenski župnik Jakov Randić. I zaista, rijetko ćemo na našoj jadranskoj obali naći mjesto tako sudbinski, višestoljetno, do današnjih dana, vezano za more.

U popisu Lučke kapetanije u Bakru iz 1832., od 167 mladića iz okolnih mjesta, unijeto ih je 64 iz Bakra, 47 iz Kostrene Sv. Barbare, 36 iz Kostrene Sv. Lucije.

Od Napoleonova pada do 1850. ispit za kapetana duge plovidbe položilo je 28 pomoraca iz Kostrene Sv. Barbare i 7 pomoraca iz Kostrene Sv. Lucije. Poučavali su ih i pripremali za polaganje poručničkih i kapetanskih ispita župnici iz Kostrene, Jakov Randić, Pavle Viviani i Antun Burmašević. Od 1850. do 1900. osposobljeno je 170 kapetana i 138 poručnika iz Kostrene Sv. Barbare i 121 kapetan i 102 poručnika iz Kostrene Sv. Lucije.

Od 1850. do 1900. Kostrena Sv. Barbara posjedovala je u cijelosti 20 brodova, dok je u 48 brodova imala udjele.

U to zlatno doba kostrenskog pomorstva mjesni župnik Anton Burmašević 1869. osniva u Kostreni Svetoj Barbari Bratovštinu sv. Nikole, humanitarnu stalešku organizaciju koja štuje sv. Nikolu, svog zaštitnika, pomaže svojim siromašnim članovima, kako kod kuće tako i u dalekim stranim zemljama, i obiteljima koje su na moru izgubile svoje najdraže.

Članovi Bratovštine bili su brodovlasnici, zapovjednici i posada brodova, a koji su rođeni i nastanjeni u župi Sv. Barbari, ali i ženski članovi pomorskih obitelji. Bratovština se izdržavala godišnjom članarinom, darovima pomoraca nakon njihova povratka u domovinu, milostinjom koju su sakupljali tzv. sajači. Na čelu Bratovštine bio je mjesni župnik te četiri člana komisije odabranih na godišnjoj skupštini.

Nestankom jedrenjaka Bratovština je izgubila svoj prvobitni smisao. Ali našim precima u domovini, još više onima koji su nestali na morima diljem svijeta, našoj Kostreni, dugujemo čuvanje tradicije i sjećanje na slavnu pomorsku prošlost.


Kontakt informacije

Bratovština sv. Nikole

Trg sv. Barbare 1, 51221 Kostrena – Hrvatska

φ= 45˚17’ N
λ = 14˚ 32’ E

Predsjednik:
Tomislav Tijan, tel. 098 215 877

Branimir Šoić, Igor Stipanović i Vera Katalinić

E-mail: bratovstina.svnikola@gmail.com