SVJETSKO NATJECANJE BRODOMAKETARA U RIJECI 2021. GODINE

U Rijeci je od 13. do 19. rujna 2021. održano Svjetsko natjecanje brodomaketara.
Organizatori su bili Hrvatski savez brodomaketara i Centar tehničke kulture Rijeka. Na izložbi u zgradi Exportdrva bilo je izloženo 180 maketa, natjecatelji su došli iz osam zemalja, Bjelorusije, Bugarske, Češke, Hrvatske, Italije, Poljske, Rumunjske i Ukrajine. Natjecalo se prema pravilima NAVIGA-e, međunarodne brodomaketarske organizacije, u tzv. sekciji C koja ima osam razreda. Makete su ocjenjivali međunarodni suci, od 85 do 89, 67 bodova je brončana medalja, od 90 do 94, 67 srebrna, od 95 do 100 bodova je zlatna medalja.
Najuspješniji hrvatski predstavnik bio je Roland Vlahović koji je dobio 4 zlatne i 4 srebrne medalje.

Kapetan Branimir Šoić, član Bratovštine sv. Nikole, uspješan dugogodišnji brodomaketar, izložio je svoje dvije makete, škuner Angelo Custode i brigantin Urin. Za maketu ovog prvog jedrenjaka, u kategoriji C1, osvojio je brončanu medalju. Maketa je izrađena prema slici koja se čuva u obitelji Ervina Šoića u Urinju, slika je nastala 1896. godine kada je škunerom zapovijedao kapetan Romuald Šoić.

Kapetan Branimir Šoić, prvi jedrenjak u nizu je „brončani“ škuner Angelo Custode.

Kapetan Šoić učestvovao je dosada na 7 međunarodnih izložbi brodomaketara: 2005. u rumunjskoj Constanti s barkom Amalia L (77 bodova), u Dubrovniku 2006. sa škunerom  Angelo Custode (76 bodova), u češkom gradu Jablonec nad Nisou sa škunerom Bluenose 2008. (76 bodova), u Dortmundu u Njemačkoj 2010., također s Angelom Custode (79 bodova), u Rijeci 2012. s Urinom (76 bodova), u ruskom Kalinjingradu 2016. , i ove godine ponovno u Rijeci također s Urinom i Angelom Custode za koji je dobio brončanu medalju.

Izložba brodomaketara u hali bivšeg Exportdrva u Rijeci

 

Škuner Angelo Custode

 

Brigantin Urin, ime je dobio po jednom od zaseoka u Kostreni Sv. Barbari. Izgrađen je u Martinšćici 1865., dao ga je sagraditi Franjo Pajkurić Franjin iz Kostrene Sv. Barbare koji je u početku bio i njegov vlasnik s 24 karata.

Vera Šoić Katalinić, Rijeka, rujan 2021.