Zapisi iz povijesti Kostrene Sv. Barbare

ZAPISI IZ POVIJESTI KOSTRENE SV. BARBARE

Kapetan Igor Stipanović potpisuje primjerak svoje knjige

U Narodnoj čitaonici u Kostreni Sv.Luciji 26. listopada 2021. predstavljena je knjiga kapetana Igora Stipanovića Zapisi iz povijesti Kostrene Sv. Barbare.

Knjiga izlazi u godini kada se slavi 150. godišnjica osnutka Narodne čitaonice u Kostreni Sv. Barbari, koja, nažalost, više ne postoji. Nema više ni pučke škole u  Svetoj Barbari osnovane 1839., prestala je s radom u školskoj godini 1990./91., više nije bilo učenika. Tako je barbaranska škola podijelila sudbinu mnogih škola u Hrvatskoj. Ovdje je razlog bila izgradnja rafinerije nafte INA-e, nestajali su zaseoci, stanovnici su se iseljavali, nestajali su učenici. Godine 1996., prilikom obnove školske zgrade, nebrigom nadležnih u Općini Kostrena, cjelokupna se školska građa našla na smetlištu ispred škole prepuštena kiši, vjetru i odbačenom građevinskom materijalu. Nestala je većina školskih dokumenata, a time i veliki dio naše prošlosti. Nešto malo upjeli su spasiti mještani Borivoje Marunić i Zvonimir Stipanović.

Bogata slikovnim materijalom, a u izdanju Narodne čitaonice u Kostreni Svetoj Luciji i Općine Kostrena, knjiga je podijeljena u pet poglavlja: Pučka škola u Kostreni Sv. Barbari (1839. – 1991.), Kostrena Sv. Barbara pod jedrima (1850. – 1905.), Narodna čitaonica u Kostreni Sv. Barbari (1912. – 1931.), Zemljišna zajednica u Kostreni Sv. Barbari (1912. – 1931.), Zanimljivosti iz prošlost Kostrene Sv. Barbare.

Recenzenti, prof. dr. sc. Željko Bartulović i Josip Luzer, prof., navode da su Zapisi doprinos istraživanju različitih aspekata povijesti Kostrene Sv. Barbare, da je knjiga nastala na temelju izvorne građe, da autor, osim dobrog poznavanja teme pokazuje i osobnu privrženost povijesti svoga kraja. Posebno ističu slikovne priloge izvornih dokumenata, fotografije i preslike iz državnih i osobnih arhiva.

Vrijednost ove knjige leži u činjenici da je Igor Stipanović i ovom knjigom sačuvao i za buduća pokoljenja zapise o našim korjenima, onome što smo bili, što jesmo. Ovo je knjiga koju će poželjeti imati svaka Kostrenjka/Kostrenjanin.

 

Nekoliko slikovnih priloga iz knjige Zapisi iz povijesti Kostrene Sv. Barbare

 

Školska zgrada u Randićima, jednom od zaseoka u Kostreni Sv. Barbari (iz arhive Igora Stipanovića)

 

Jedina sačuvana Matica (iz arhive Mirele Marunuć)

Stranica iz jedine sačuvane Matice niže pučke škole u Kostreni Sv. Barbari, šk./god. 1858./59.

 

“Odpustnica” učenice četvrtog razreda Marije Mihljetić  iz 1894. Potpisali su je vjeroučitelj Blaž Polići i učitelj S. Bobinac.

 

Spomen-list iz 1914. dodijeljen učeniku Anti Pezelju za njegov “prinos božićnici godine 1914. hrabrim borcima, braniteljima domovine i udovicama i sirotčadi palih junaka”. Drugi takav spomen-list primio je i 1915.

 

Školska godina 1952./1953. Zajednička slika učenika prvog, drugog, trećeg i četvrtog razreda sa učiteljicom Bosiljkom Grabušek rođ. Tijan (26).

Prvi razred: Božidar Božo Keler (1), Željko Karina (2), Gordana Pavešić (3), Danila Knafel (4), Milodar Čukić (5), Davor Tijan (6), Ivica Milenković (7).

Drugi razred: Danijel Braco Kruljac (8), Mirjana Malvić (9), Duško Marunić (10), Josip Jož Zvonar (11).

Treći razred: Sonja Cvijanović (12), Zdenko Karina (13), Ljiljana Kezer (14), Marijan Kezer (15), Ante Dobrila (16), Jelka Milinković (17), Marija Balen (24).

Četvrti razred: Jela Juretić (18), Josip Pepe Zvonar (19), Ante Zvonar (20), Benka Alajbeg (21), Stane Škoda (22), Milodar Mile Vukoša (23), Branimir Šoić (25).

 

 

Fotografija akvarela marsejskog slikara marinista L Rouxa prikazuje bark Grad Karlovac u fortunalu bure blizu otoka Suska 18. prosinca 1891. Slika je bila u vlasništvu Desiderije Šoić iz Šoića.

 

Brik Vjeran u blizini otoka Majorke 15. siječnja 1885. To je bila zavjetna slika Gašpara Randića, preuzeta je iz knjige Onput kad smo partili Radojice Barbalića i Ive Marendića.

 

Prva „Čitaona“ bila je u kući Petra Mihletića u Šoićima 25, jednoj od mnogih srušenih kuća u Šoićima. Godine1905. izgrađena je društvena zgrada pomoću dionica od 20 kruna. Zgrada je sačuvana, nalazi se između crkve i nekadašnje osnovne škole. Slika je preuzeta iz Kostrenjske spomenice iz 1957. godine.

Spomen-spis u slavu četrdesetgodišnjice osnutka Narodne čitaonice u Kostreni Sv. Barbare  iz 1911. godine. Tekst je napisao tadašnji tajnik Čitaonice, mjesni župnik Lovro Tomasić.

 

Imenik redovitih i potpomagajućih članova Narodne čitaonice u Kostreni Sv. Barbari. Sačuvala se samo jedna blagajnička  knjiga koja se vodila od 1911. do 1939. godine.

Dioničari Čitaonice

 

Tunera u Maloj Sršćici, pretpostavlja se da je bila aktivna od 16. stoljeća, sve do 1961. U pozadini se vidi Kraljevica i frankopanski kaštel.

 

Ruševine utvrde i ribarske kuće u uvali Mala Sršćica koja je već decenijama  nedostupna jer se nalazi unutar rafinerije INA-e. Fotografije snimila Tea Stipanović.

 

Ostaci osmatračnice tunere u Maloj Sršćici, snimila Tea Stipanović.

 

Prosinac 2021. godine, Vera Šoić Katalinić