KAPELICA SV. LUKE U PODURINJU

8. listopada 1834. van Podurinja, u Kvarneru, u olujnoj neveri od lebića – ponenta (JZ), lebićade, dogodila se vela tragedija. Na roti za Kraljevicu fondal je brodić “Sveti Nikola” kraljevičkih vlasnika Spiridona Vučića i braće Šimuna i Ivana Polića. Za sobun je povukal i jedanajst duša. U spomen na ovu tragediju, Matija Polić, kojem su se utopili sin i unuka, podigao je 1835. godine zavjetnu kapelicu na hridi u Podurinju i posvetio je sv. Luki. Kapelica je svojom arhitektonskom dominacijom na hridi bila poseban orijentir na kopnu. Bila je ucrtana na svim pomorskim i drugim kartama.

Početkom 2. svjetskog rata talijanska je vojska okupirala Kostrenu i srušila kapelicu, kako bi je zbrisala, gledajući s mora, s vidika, jer je bila dominantan orijentir na obali. Bila je velika opasnost za njih. Po pričanju starijih Kostrenjana nakon rata, Talijani su se bojali da će zbog povoljne konfiguracije obale od Martinšćice do Sršćice tu biti pogodno mjesto za iskrcavanje partizanskih jedinica. Nakon kapitulacije Italije njemačka vojna sila preuzima štićenje kostrenske obale od invazije jedinica NOV-a i gradi fortifikacije duž obale, s moćnim topovskim naoružanjem i mitraljeskim gnijezdima. Jedan od sudionika tih događanja bio je kapetan Teodor Tošo Medanić koji je pod izgovorom da je ribar od Talijana dobio radnu dozvolu za ribarenje i plovidbu duž kostrenske obale.

Dan-danas, nakon skoro puna dva stoljeća, mjesto na kojem je bila kapelica sv. Luke, a danas je termoelektrana, zovemo Podkapelicun. Za vrijeme prvog mandata obnovljene Bratovštine sv. Nikole, od srpnja 1999., kapetan Stanislav Stane Tijan, tadašnji predsjednik, pokrenuo je ideju o ponovnoj izgradnji kapelice. U tu je svrhu prikupljena iz arhiva dokumentacija katastarske čestice sa ucrtanim mjestom gdje je bila ranija kapelica. Bila su izrađena i dva idejna projekta za novu kapelicu. Vodio je razgovore s upravom Termoelektrane, Općinom Kostrena i Gradom Kraljevicom o sufinanciranju projekta. Ova ideja zamrla je zbog prerane smrti kap. Tijana.

Tekst i fotografije: Zvonimir Stipanović