Ljepote i nadahnuća – Kostrena u hrvatskoj književnosti

Daniel Kokić (1940. – 2008.), vrstan je pisac  humorističnih tekstova, autor romana Dnevnik maloga Jurića i Frane Pitur iliti život shvaćen kao komedija, posljednja knjiga, Humor naš primorski, izašla mu je posthumno. Kako je sam govorio, humor je ono što ga je nosilo cijeloga života, stvarao je šale i pošalice, humoreske i aforizme kako bi uljepšao i razvedrio ovaj tužni svijet.

Knjiga Ljepote i nadahnuća je drukčija. Profesor, književnik, povjesničar i humorist, rođen u Prološcu u Imotskoj krajini, koji je svoj drugi zavičaj našao u Kostreni, inspiriran je piscima koji su o njoj pisali, ili još uvijek pišu. Među njima je i Viktor Car Emin (1870. – 1963.) i njegova pripovijetka Na uzburkanu moru u kojoj se opisuje brodolom barka Unione u ožujku 1894. kod grčkog otoka Santorinija. Vlasnici barka bili su Gašpar Randić iz Kostrene Sv. Barbare i Ivan Minak iz Opriča.

U bilješci na kraju knjige, koju je 2005. izdala Katedra Čakavskoga sabora Kostrena, Kokić navodi da je pripovijetku Na uzburkanu moru Car preradio i da joj je promijenio naslov u Vječiti brodolomac, prema toj je verziji i on radio.