Svjetsko natjecanje brodomaketara u Rijeci 2021. godine

Izložba brodomaketara u hali bivšeg Exportdrva u Rijeci

U Rijeci je od 13. do 19. rujna 2021. održano Svjetsko natjecanje brodomaketara. Organizatori su bili Hrvatski savez brodomaketara i Centar tehničke kulture Rijeka. Na izložbi u zgradi Exportdrva bilo je izloženo 180 maketa, natjecatelji su došli iz osam zemalja, Bjelorusije, Bugarske, Češke, Hrvatske, Italije, Poljske, Rumunjske i Ukrajine. Natjecalo se prema pravilima NAVIGA-e, međunarodne brodomaketarske organizacije, u tzv. sekciji C koja ima osam razreda. Makete su ocjenjivali međunarodni suci.

Najuspješniji hrvatski predstavnik bio je Roland Vlahović koji je dobio 4 zlatne i 4 srebrne medalje.

Kapetan Branimir Šoić, član Bratovštine sv. Nikole, uspješan dugogodišnji brodomaketar, izložio je svoje dvije makete, škuner Angelo Custode i brigantin Urin. Za maketu ovog prvog jedrenjaka, u kategoriji C1, osvojio je brončanu medalju. Maketa je izrađena prema slici koja se čuva u obitelji Ervina Šoića u Urinju, slika je nastala 1896. godine kada je škunerom zapovijedao kapetan Romuald Šoić.

Kapetan Branimir Šoić, prvi jedrenjak u nizu je „brončani“ škuner Angelo Custode.

 

Kapetan Šoić učestvovao je dosad na 7 međunarodnih izložbi brodomaketara, 2005. U rumunjskoj Constanti s barkom Amalia L (77 bodova), u Dubrovniku 2006. s maketom Angelo Custode (76 bodova), u češkom gradu Jablonec nad Nisou sa škunerom Bluenose 2008. (76 bodova), u Dortmundu u 2010., također s maketom Angelo Custode (79 bodova), u Rijeci 2012. sa Urinom (76 bodova), u ruskom Kalinjingradu 2016., i ove godine ponovno u Rijeci također s Urinom i Angelom Custode za koji je dobio brončanu medalju.

Škuner Angelo Custode

Brigantin Urin ime je dobio po jednom od zaseoka u Kostreni Sv. Barbari. Izgrađen je u Martinšćici 1865., dao ga je sagraditi Franjo Pajkurić Franjin iz Kostrene Sv. Barbare koji je u početku bio i njegov vlasnik s 24 karata.

U Rijeci, rujan 2021., V. Š. K.